
Šípek – přírodní celaskon
Proč kupovat předražené vitaminové doplňky, adaptogeny z Jižní Ameriky, nebo nevhodně sušené a balené “bylinkové” čaje, když příroda kolem nás nabízí takové bohatství – a k tomu vždy to, co lidský organismus zrovna potřebuje. Nezapomínejme na lokální a sezónní stravování.
Právě teď, s příchodem podzimu a nástupem chřipkové sezóny, je tou potřebou extra dávka vitaminů a antioxidantů. Rostlina, která tyto látky obsahuje roste všude kolem nás, a právě teď je čas sklizně!
Nepodceňujme léčivou sílu přírody. Šípek obsahuje nejen velké dávky vitaminu C, jehož je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů, ale také vitaminu A, K a některých vitaminů skupiny B. Najdeme v něm také flavonoidy, pektin, karotenoidy, kyselinu citronovou a kyselinu jablečnou. Díky pektinu (vláknina) šípek napomáhá trávení, zlepšuje vstřebávání vitaminů a má mírný projímavý účinek. Blahodárně působí i na močové cesty.
Všem známý celaskon, který nám maminka dávala jako malým dětem, obsahuje v základní variantě 100 mg vitaminu C. Jeho vstřebatelnost v této formě ale pravděpodobně nebude příliš vysoká. Různé zdroje uvádějí, že vstřebatelnost takto vykastrované kyseliny askorbové (vitamin C) může být i pouhých 20 %.
Zato šípek je komplexním “balíčkem” synergicky působících přírodních látek, které přispívají ke zlepšení vstřebatelnosti vitaminu a práci s ním.
Zdroje uvádějící konkrétní množství vitaminu C v šípcích se různí, a vliv na jeho obsah má i zralost konkrétního plodu, zdraví rostliny, odrůda šípků a další faktory. Obecně lze ale říci, že šípky obsahují někde mezi 700 – 1300 mg vitaminu C na 100 g šípků.
Nojo, jenže šípky nejíme po hrstech, děláme z nich čaj, případně marmeládu nebo omáčku, ale ta bude mít obsah vitaminu C úplně jiný. Způsob zpracování a skladování šípků může navíc zapříčinit ztrátu vitamínu C (zejména sušení a vaření při vysokých teplotách).
Je tedy poměrně složité určit, jaké množství vitaminu C bude například čaj ze šípků obsahovat. Dle dat co jsem dohledal, by se množství mohlo pohybovat někde kolem 10 mg na jeden šálek čaje, což splňuje cca 10 % DDD. To je na nápoj celkem slušné číslo a nezapomínejme ani na ostatní prospěšné látky, které s ním přijímáme.
Nejšetrnější způsob přípravy čaje z hlediska zachování vitaminů je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě a před konzumací si čaj pouze přihřát, nevařit. Po vypití pak lze připravit i další nálev, tentokrát již zalitý vroucí vodou. Tímto způsobem z šípků vytěžíme maximum.
Chloupky ze semen šípku mohou způsobit svědění sliznic, proto je na místě i filtrace přes sítko nebo plátno, ale není nutností.
Nejvhodnější je používat šípky čerstvé, kdy mají nejvyšší obsah prospěšných látek. Pokud se rozhodneme pro sušení, vhodnější pro zachování živin je použít sušičku, nežli plody sušit pouze vzduchem. Ideální se zdá být 40°C.
Šípek by se měl údajně sbírat za slunného počasí, kdy je obsah vitaminu C největší. Nedokážu potvrdit ani vyvrátit pravdivost tohoto tvrzení, ale proč si nevyrazit ven, když je zrovna hezky a neudělat tak něco navíc pro svoje zdraví?

Geniální potraviny - Max Lugavere
You May Also Like

Superpotravina jménem vajíčko
19. 2. 2022
Spánek
24. 12. 2021